måndag 1 augusti 2011

Tänker högt: Bara med Operah i spetsen?


Såg finalen av The Big Give, en programserie som Oprah Winfrey låg bakom. Det gick ut på att 10 deltagare skulle bli 3 och dessa deltagare skulle agera välgörenhet och ge mest och bäst till behövande runt om i landet. Det fanns 3 domare var av en var Jamie Oliver. I finalen skulle de 3 finalisterna jobba som ett team och samla ihop pengar till en skola och The Blue man group ställde upp med både pengar och artisteri. Samtidigt fick ett barnsjukhus en matlagningskurs och leksaker. Båda eventen var djupt uppskattad av barnen och man log av att se hur enkelt det egentligen är att engagera sig, att ge och att se förändring.
Imponeras verkligen av entreprenörer med stora visioner och hjärta av guld.

Eftersom det var final var ju de förra deltagarna inbjudna för att se vem som skulle vinna. Man fick se att även dem gjort mycket bra för främmande människor de bryr sig om och för detta skulle de belönas. Med inte 10 utan 30 000 dollar. De som kom på 2:a och 3:e plats skulle få 100 000 dollar var och vinnaren skulle få 500 000 dollar för egen ficka och 500 000 att skänka bort i välgörenhet. Det här här - Bara med Oprah i spetsen, kommer in.
Kan någon förklara för mig, hur de som precis varit givare, nu är de som får och varför får de en summa de själva inte ens skänkt bort i programserien?

Tanken bakom programet är vacker och det känns ju som att det är en självklarhet att Drottningen av Talkshow ska dra igång detta. Jag hoppas de som var med i tävlingen ändå fortsätter med välgörenhet, trots att en stor summa pengar alltid sitter bra för ens ego....
Oprah är ju väldigt djup i sina samtal med både kändisar och privata själar och oftast fälls det minst en tår per avsnitt och man får se mycket ondska och verklighet. Typ den när hon hittade sin syster eller skulle på dejt med Michel Jacksons bror. Sånt är gripande och man förstår varför hon är Drottning inom denna genren. Dock är hon även världs bäst på att vara överdrivet generös mot sin publik. Det som så gulligt började med att alla i publiken fick något av gästens verk (bok eller film), verkar ha slutat med "För att i dag är en bra dag, här har ni en splitter ny bil"...(min tolkning)

För en svensk som mig, börjar jag nästan undra om Sverige är ett fattigt land? Visst delar våra program också ut pengar och bilar efter lite möda, men vi kastar inte ut det hur som helst. Är det något vi inte vet, något vi missar? Hur gör USA, egentligen?
Jag menar det är ju ett land som både är världens rikaste och fattigaste på samma gång och ändå kan de göra så? Vad är deras hemlighet?

Någon annan som också har hamnat på svensk tv och är Oprahs talkshows konkurrent är ju Ellen. En komiker och skådis som sadlade om för tv och hon hon är verkligen generös på många sätt. Både med att dela ut dyra ting till sin publik, men också med sitt varma skratt och humor. Visst, kan hon visa djupa historier, men de är mer sällsynta hos henne och hon är en sann välgörenhetsgivare både på och utanför tvskärmen.
Kan det vara så att tack vare hennes humor, så ifrågasätter man inte hennes generösa tvshow, som med allvarliga Oprah?
Eller har jag fel?......hm

Inga kommentarer: